donderdag 27 november 2008

Tsjechisch koken en wijnDe Tsjechische keuken is niet zo beroemd als de Franse, maar heeft absoluut lekkernijen.

Het ontbijt kan bestaan uit veel verschillende zoete en hartige broodjes. Evt. gevuld met vruchten, maanzaad, worst, spek, room of kwark. Vooral in het weekend is hiervoor veel aandacht. Er is een ruime keuze kaas en vleeswaren, vooral worst. Wij kopen kaas en boter in Varnsdorf in de melkerij waarvan één van onze buren directeur is. Heerlijke producten, met veel variatie in smaak en samenstelling.

Er worden door veel tsjechische vrouwen heerlijke taarten gemaakt met noten, bosvruchten, bessen en kersen. Diverse fruitbomen en -struiken staan in onze eigen tuin en de omringende tuinen.
Lekker vers fruit!!


De appels die er vanaf september in overvloed zijn, worden onder andere gebruikt voor Jablkova-tvarohový závin (wat lijkt op Apfelstrudel). Dit deel van Tsjechië is rijk bedeeld met appelbomen. Vroeger was het de gewoonte om bij de geboorte van een kind een appelboom te planten. Vandaar dat elke tuin wel een appelboom heeft. Ook langs de wegen zijn er vele soorten te vinden. Veelal zijn de appels beschikbaar voor degene die de moeite neemt ze op te rapen of te plukken. Afgelopen weken heb ik veel appelmoes gemaakt en van vrienden in de buurt Jablkova gekregen.

De knoflook- en aardappelsoep is ook de moeite waard. Lekker na een lange wandeling of als voorgerecht.

Van april tot november zijn er paddestoelen. Meerdere soorten met allen hun eigen smaak. Deze kunt u in het bos aangrenzend aan ons terrein, onder leiding van een gids, zelf zoeken. Belangrijk om dit onder leiding van een deskundige te doen, want er zijn ook giftige soorten. Vervolgens kunt u er samen soep, heerlijke ommeletten of goulash van maken.

Er zijn diverse streekgerechten uit Luzicky Hory;
aardappelkoekjes met knoflook, aardappelpannenkoek gevuld met een pittige saus met stukjes kip, broodbol met kruidige saus.

Ook voor de vegetariërs is er lekkers: gepaneerde kaasplakken met vruchtensuaus, diverse salades, vele aardappelgerechten en saus, gefrituurde champigons.

Voor de visliefhebber is er keus uit diverse zoetwatervis. Tsjechië grenst niet aan de zee, maar kent wel vele rivieren. Zalm, verse forel en karper staan dan ook in restaurants ophet menu. Karper wordt gegeten met Kerst. De week ervoor wordt de nog levende vis op de markt gekocht. Deze wordt thuis in een emmer of in het bad bewaard, waar deze nog een tijdje door kan zwemmen. Vlak voor de maaltijd bereid en opgediend met aardappelsalade.

De gerechten worden in restaurants veelal opgediend met wat garnituur van tomaten, komkommer, geraspte wortel en diverse soorten gesneden kool. Voor Nederlanders omvat de maaltijd vaak te weinig groenten. Vandaar dat we vaak extra salade bestellen. Vooral šopsky salat is aan te bevelen: stukjes tomaat, komkommer., paprika in een dressing, overdekt met geraspte kaas. Ik vind het heerlijk. Salade wordt als voorgerecht gegeten.

De palačinka (pannenkoek) met ijs, vruchten en slagroom is een geliefd nagerecht.


De tsjechen zijn echte bierdrinkers. Er zijn vele soorten, met verschillende karakteristieke smaken verkrijgbaar. Er zijn steeds meer lekkere wijnen van eigen bodem.

Voor de liefhebber van lekker eten hebben we een speciaal arrangement samengesteld, bestaande uit:
  • dagelijks uitgebreid ontbijtbuffet en lunch.


  • dagelijks bereiding van het diner samen met een Tsjechische kok, de recepten van de (streek-)gerechten die worden gemaakt krijgt u mee naar huis


  • gezamenlijk bakken van koek en taart


  • excursie naar de kaasmakerij in Varnsdorf en of de geitenboerderij in Horni Podluzi


  • excursie naar een wijngaard met wijnproeverij - of een bierbrouwerij


  • afhankelijk van het seizoen: paddestoelen zoeken o.l.v. een deskundige gids. Vervolgens het bereiden van de paddestoelen voor de lunch of het diner


  • afhankelijk van uw wensen en het seizoen kan een bbq en kampvuur georganiseerd worden


  • evt. appels plukken, bosvruchten verzamelen om jam van te maken


  • informatie over eetgewoonten en andere streekrecepten


  • 2 maal uit eten in een restaurant in de omgeving, waar u wordt verwend met speciaal voor u samengestelde maaltijden uit de streek


In het programma is daarnaast ruimte voor het maken van wandelingen, bezoek aan Praag of andere steden in de omgeving. Het boemeltreintje brengt u langs pittoreske dorpjes. De omgeving biedt u veel natuurlijk, cultuur en sportieve mogelijkheden. Graag informeren we u daarover.Kosten: vanaf 375,- voor volpension en verblijf in een 2-persoonskamer.
Meerprijs is afhankelijk van de invulling van de rest van het programma

Geen opmerkingen: