dinsdag 3 februari 2009

Glasworkshop in Novy Bor

In de werkplaats van Ajeto in Novy Bor worden glasworkshops gegeven. Deze duren 2 tot 3,5 uur. In deze tijd kunt u kennismaken met verschillende technieken en ervaren hoe glas bewerkt kan worden.

De workshop start met een heerlijke cappuccino in het restaurant met uitzicht op de glasblaaswerkplaats. Het ziet er allemaal heel routinematig uit, maar in de loop van de workshop zou wel blijken dat het heel veel techniek vraagt.

De basisopleiding tot glasblazer duurt 4 jaar en dan een vervolgopleiding van 3 jaar. In de workshop worden de beginselen uitgelegd en kunt u zelf aangeven met welke materialen u wilt werken en wat u wilt maken.

Opvallend is dat er veel handelingen tegelijkertijd moeten en je aan veel dingen moet denken; met de ene hand draaien met de staaf waaraan het werkstuk is bevestigd, met de andere hand het gereedschap gebruiken waarmee je het werkstuk wilt bewerken. Goed letten op de temperatuur van het glas, door kleurverandering te zien. Het glas heeft, omdat het zwaar is, natuurlijk de neiging om te zakken en dan wordt het werkstuk scheef. De meeste handelingen moeten snel, omdat het glas van 1250 graden Celsius, buiten de oven snel afkoelt. Vaak kan het wel weer opnieuw verhit worden om het werkstuk weer te kunnen bewerken, maar als het om productie gaat, kost dat natuurlijk te veel tijd.
We hebben verschillende werkstukken gemaakt. Gestart met een schaal met een dikke rand. U kan de voorkeur geven aan het maken van de vorm, door een natte krant te gebruiken. Deze is uiteraard vele lagen dik, en daarmee hebt u echt feeling met het glas. Anderen geven de voorkeur aan het vormgeven met een houten mal, waarin het werkstuk dat aan de blaaspijp bevestigd zit, ronddraait.

Vervolgens hebben we geëxperimenteerd met krakkelé, door het hete glas geheel of alleen met de rand in water te dopen. De structuur ontstaat door het knappen van het glas. We hebben een bord gemaakt met slierten gekleurd glas aan de onderzijde. Door het bord opnieuw te verhitten loopt dit uit. Heel mooi!

Er wordt ook glaswerk gemaakt met onregelmatige luchtbelletjes er in. Voor vazen en glaswerk betekent dit meestal dat dit niet goed geblazen is, maar als kunstwerk natuurlijk prachtig. Door gaten te prikken in het geblazen hete glas, en nieuw glas toe te voegen ontstaan de luchtbelletjes. Ik heb er een bord van gemaakt, ook met een a-symetrische vorm. Dit is ook erg mooi geworden.

Door met heet glas op een metalen plaat te ´lekken´ kunnen ook kunstige vormen ontstaan. Zo worden bijvoorbeeld sieraden gemaakt en glasobjecten. Daarnaast hebben de docenten ook een aantal technieken laten zien en de werkstukken die dat opleverde hebben we meegekregen. Een schaal met gekleurde randen, een paard, een vogel in een nest, en op mijn speciale verzoek druppels om als hanger te dragen en een uil. De uil is het symbool voor onze managementtrainingen.

Alle werkstukken moeten na vervaardiging langzaam afkoelen in een speciale oven. Anders knapt het, omdat de buitenkant sneller afkoelt dan de binnenkant. Dit duurt een halve dag. Dus de dag erna kunnen de werkstukken worden opgehaald.

Op dit moment wordt de ruimte boven de glasblaaswerkplaats verbouwd tot museum en galerie. Deze zijn over enkele maanden klaar. Hierin wordt dan vooral modern glaswerk tentoongesteld. Een mooie aanvulling op het reeds bestaande glasmuseum in Novy Bor dat juist de geschiedenis van de glaskunst en oud werk laat zien. Bijzonder was dat de eigenaar van Ajeto Galerie, de heer Borek Sipek, deze avond ook aanwezig was. Hij is één van de beroemde glaskunstenaars van dit moment en bevriend met oud president Havel. Hij heeft na de inval van de Russen in 1968 een tijd in Duitsland en daarna 10 jaar in Amsterdam gewoond. We hebben even in het Nederlands met elkaar gesproken.

Het was een fantastische workshop, die veel indruk op ons heeft gemaakt. Nog lang hebben we nagepraat over onze ervaringen en nog kunnen nagenieten. Opvallend is de gastvriendelijkheid van de manager en het vakmanschap (& vakvrouwschap) en het geduld van de docenten.

Een prachtige ervaring die we graag aan veel gasten hier in speciale creatieve arrangementen en in combinatie met managementtrainingen aanbieden.

Hebt u belangstelling?
via onze website kunt u nadere informatie vragen en een arrangement boeken.

Geen opmerkingen: