woensdag 21 januari 2009

Informatie over de regio

In de vele arrangementen die we de afgelopen maanden hebben ontwikkeld, staan bezienswaardigheden uit de regio vermeld, die we hier nog eens apart onder uw aandacht brengen.

Onze streek heeft een rijke cultuur, een prachtige natuur en er zijn veel mogelijkheden voor recreatieve en sportieve activiteiten.

Hierbij een globaal overzicht. Op de regiopagina van de website staan nog vele andere bezienswaardigheden en tips.
  • Lesné is een buurtschap dat deel uitmaakt van de gemeente Jiretín pod Jedlovou. Het dorp heeft verschillende skiliften, een regiomuseum met informatie over het winnen van zilver uit de plaatselijke zilvermijnen. De zilvermijn van het dorp is voor het winnen van zilver gesloten, maar is (met uitzondering van de wintermaanden) toegankelijk voor publiek.
  • Aan de rand van Jiretín pod Jedlovou ligt de Kruisgang: een nabootsing van de weg die Christus naar Golgotha heeft afgelegd, afgebeeld op 13 panelen die eindigt bij een Kruiskerk.
  • De ruïne van het kasteel Tolstejn ligt 1,5 km van ons huis. Hier kunt u via een prachtige route naar toe lopen of rijden en het heerlijke Marlenka, Tsjechische honing gebak eten. In juni 2009 hebben we een speciaal kastelen-arrangement. Bij de beschrijving van dit arrangement vindt u informatie over deze ruïne en andere kastelen in de regio.
  • In de directe omgeving zijn er diverse natuurgebieden. Ons pand ligt 3 kilometer van de Duitse grens en ligt midden in een natuurgebied dat tot in Duitsland doorloopt. Het Vogelreservaat van Rybniste ligt op enkele kilometers van ons huis. Even verderop begint de Bohemische Schweiz dat bekend staat om haar rotsformaties die zijn ontstaan door vulkanisme en erosie. Hier kunt u prachtige wandelingen maken onder leiding van een gids.
  • Vanuit Hrensko, de laagste gelegen stad in Tsjechië, gelegen aan de Duitse grens, ten noorden van Decin, kunt u naar de Pravcicka Brana. Dit is een steenbrug van 21 meter hoog en 26 meter breed, de grootste natuurlijke brug van Europa.
  • Net voorbij Kamenicky Senov ligt de eigenaardige rotsformatie Panska Skala. Deze bestaat uit duizenden veelhoekige basaltzuilen die op een rij orgelpijpen lijken. Deze zijn gevormd toen het gesmolten basalt afkoelde.
  • Een bezoek aan het stadje Terezin (Theresienstadt) is ook zeer de moeite waard. In dit stadje was in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp voor joden uit verschillende Europese landen gevestigd. Het heeft een museum en op diverse plaatsen in de stad is aangegeven wat er heeft plaats gevonden.
  • Glasindustrie en een glasmuseum is te vinden in Nový Bor, de zusterstad van Leerdam. Hier worden workshops glasblazen gehouden. In 2009 bieden we arrangementen aan met de combinatie van ´naar Glaskunst kijken´ (museum, galeries, glashutjes in het bos) en ´zelf glaskunst maken´.
  • Liberec heeft een dierentuin en botanische tuinen. De berg de Jested, (1.012 m.) heeft goede wintersportfaciliteiten, met een cabinelift en panorama-restaurant. In februari 2009 wordt hier het WK Nordic Ski gehouden. We bieden hiervoor een speciaal 2-weeks arrangement aan. Een combinatie van bezoeken van het WK en zelf actief zijn in de sneeuw.
  • Als u in Tsjechië bent moet u natuurlijk haar prachtige hoofdstad Praag bezoeken, één van de mooiste hoofdsteden van Europa. De bus naar Praag stopt bij ons voor de deur en brengt u in ruim 2 uur naar deze stad vol bezienswaardigheden, mooie winkels en musea.
Verder informatie over de mogelijkheden van onze arrangementen en de bezienswaardigheden vindt u op onze website.

Geen opmerkingen: