dinsdag 24 februari 2009

Noord Bohemen

In de Nelles reisgids van Tsjechië staat een aardige beschrijving van de regio´s van Tsjechië. Dit zijn Moravië (tegen de Slowaakse kant van het land) Noord en Zuid Bohemen. Zuid Bohemen is bij veel Nederlanders bekend omdat het Lipnomeer in de zomer veel vakantiegasten trekt.

Ons pand ligt in Lesné, gemeente Jiretin pod Jedlovou, in Noord Bohemen, 1,5 uur rijden vanaf Dresden, 10 km. van de Duitse grens, 700 km. van Utrecht en aan de weg nummer 9 van Rumburk naar Svor, is ons bedrijf zomer en winter goed bereikbaar.

Regio Noord Bohemen
In het Noorden vormen het Ertsgebergte, Tsjechisch Zwitserland, het Lauzitsergebergte en het Isergebergte de natuurlijke grenzen met Duitsland en Polen. De rivieren de Elbe en de Ohre kronkelen zich door het lieflijke landschap langs fraaie steden, burchten en kastelen.
Hier groeit al vele jaren de beste hop ter wereld; de basis voor de vele biersoorten die het land zo bekend maakt.

Veel mensen associëren Noord Bohemen met bruinkolenmijnen, rokende schoorstenen, smog en dode bossen. Dat geldt inderdaad voor een deel van deze regio, maar gelukkig ligt ons district ver verwijderd van de industrie die dit veroorzaakt.
We hebben Lesné (dat ´bos´ betekent) gekozen in verband met haar ligging in en tussen natuurgebieden. De lucht is hier zuiver. Dat wordt nog eens bevestigd door het Luftkuhrort net over de Duitse grens. Dit gebied staat bekend om haar heilzame werking.

In de 18e en 19e eeuw kwam de Europese high society aan de voet van het Ertsgebergte kuren.
En de vrouwenversierder Casanova sleet hier zijn oude dag.

Eeuwenlang was de streek een echte magneet voor (levens-)kunstenaars: Goethe kwam hier vaak langs, Caspar David Friedlich en Ludwig Adrian Richter schilderden heel graag in het Boheemse Middelgebergte. Op de Jedlova, de berg achter ons huis waar het dorpje Jiretin pod Jedlovou naar vernoemd is, staan gedenkstenen voor deze kunstenaars. Het is in deze streek de gewoonte om vast te leggen dat beroemdheden op de betreffende plek zijn geweest; ´he was here!!´
Richard Wagner en Carl Maria von Weber lieten zich door het prachtige landschap tot muzikale meesterwerken inspireren.
Voor onze gasten is de stad Decin goed bereikbaar en een bezoek waard. In het reusachtige kasteel hoog boven de rechteroever van de Elbe, resideerden de graven van Thun-Hohenstein. ´Lange rit´ is de naam van de ongewone weg van het slotplein (Zamecke nam) naar de residentie. Tot het begin van de jaren 1990 gebruikte het Russische leger het kasteel als kazerne. Nu wordt de schade die het leger heeft aangericht stap voor stap hersteld. Leuk is te melden dat dit gebeurd door de aannemer die ook ons huis heeft gerenoveerd, DSP uit Decin. Dit is en wordt zeer vakkundig gedaan.

Ook een bezoek aan de Rozentuin met zijn Sala terrena (een theater en concertpodium dat prachtig beschilderd is) en gloriëtte met sierbeelden loont de moeite.

Decin is bereikbaar via een prachtige rit door de natuurgebieden van Tsjechisch Zwitserland. Vele rotsformaties, ontstaan door vulkanisme en erosie, kenmerken deze streek.
In Hrensko, gelegen op het het laagste punt van het land op 115 meter boven de zeespiegel, ligt de Pravcická brána (poort van de Pravcice). De grootste natuurliijke zanstenen poort van europa is 21 meter hoog en 26 meter breed.

Langs de fenomenale zandsteenformaties die boven Jetrichovice uittorenen, is een natuurleerpad aangelegd.

Geen opmerkingen: