dinsdag 16 juni 2009

Tsjechisch koken

workshops in de week van 2 - 8 augustus 2009

De Tsjechische keuken is niet zo beroemd als de Franse, maar heeft absoluut lekkernijen.

Het ontbijt kan bestaan uit veel verschillende zoete en hartige broodjes. Evt. gevuld met vruchten, maanzaad, worst, spek, room of kwark. Vooral in het weekend is hiervoor veel aandacht. Er is een ruime keuze kaas en vleeswaren, vooral worst. Wij kopen kaas en boter in Varnsdorf in de melkerij waarvan één van onze buren directeur is. Heerlijke producten, met veel variatie in smaak en samenstelling.

Er worden door veel Tsjechische vrouwen heerlijke taarten gemaakt met noten, bosvruchten, bessen en kersen. Diverse fruitbomen en -struiken staan in onze eigen tuin en de omringende tuinen. Lekkere taarten met vers fruit!!

De knoflook- en aardappelsoep is ook de moeite waard. Lekker na een lange wandeling of als voorgerecht.

Van april tot november zijn er paddenstoelen. Meerdere soorten met allen hun eigen smaak. Deze kunt u in het bos aangrenzend aan ons terrein, onder leiding van een gids, zelf zoeken. Belangrijk om dit onder leiding van een deskundige te doen, want er zijn ook giftige soorten. Vervolgens kunt u er samen soep, heerlijke omeletten of goulash van maken.

Er zijn diverse streekgerechten uit Luzicky Hory;
aardappelkoekjes met knoflook, aardappelpannenkoek gevuld met een pittige saus met stukjes kip, broodbol met kruidige saus.

Ook voor de vegetariërs is er lekkers: gepaneerde kaasplakken met vruchtensaus, diverse salades, vele aardappelgerechten en saus, gefrituurde champigons.

Voor de visliefhebber is er keus uit diverse zoetwatervis. Tsjechië grenst niet aan de zee, maar kent wel vele rivieren. Zalm, verse forel en karper staan dan ook in restaurants op het menu.

De gerechten worden in restaurants veelal opgediend met wat garnituur van tomaten, komkommer, geraspte wortel en diverse soorten gesneden kool. Voor Nederlanders omvat de maaltijd vaak te weinig groenten. Vandaar dat we vaak extra salade bestellen. Vooral šopsky salat is aan te bevelen: stukjes tomaat, komkommer, paprika in een dressing, overdekt met geraspte kaas. Heerlijk! Salade wordt als voorgerecht gegeten.

De palacinka (pannenkoek) met ijs, vruchten en slagroom is een geliefd nagerecht.

De Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Er zijn vele soorten, met verschillende karakteristieke smaken verkrijgbaar. Er zijn steeds meer lekkere wijnen van eigen bodem.

Voor de liefhebber van lekker eten hebben we een speciaal arrangement samengesteld, bestaande uit:

  • dagelijks uitgebreid ontbijtbuffet en lunch
  • dagelijks bereiding van het diner samen met een Tsjechische kok, de recepten van de (streek-)gerechten die worden gemaakt krijgt u mee naar huis
  • gezamenlijk bakken van koek en taart
  • excursie naar de kaasmakerij in Varnsdorf en of de geitenboerderij in Horni Podluzi
  • excursie naar een wijngaard met wijnproeverij - of een bierbrouwerij
  • afhankelijk van het seizoen: paddenstoelen zoeken o.l.v. een deskundige gids. Vervolgens het bereiden van de paddenstoelen voor de lunch of het diner
  • afhankelijk van uw wensen en het seizoen kan een bbq en kampvuur georganiseerd worden
  • evt. bosvruchten verzamelen om jam van te maken
  • informatie over eetgewoonten en andere streekrecepten
  • 2 maal uit eten in een restaurant in de omgeving, waar u wordt verwend met speciaal voor u samengestelde maaltijden uit de streek
In het programma is daarnaast ruimte voor het maken van wandelingen, bezoek aan Praag of andere steden in de omgeving.
Het boemeltreintje brengt u langs pittoreske dorpjes. De omgeving biedt u veel natuurlijk, cultuur en sportieve mogelijkheden.
Graag informeren we u daarover.

Kosten: vanaf € 425,- voor volpension en verblijf in een 2-persoonskamer.
Meerprijs is afhankelijk van de invulling van de rest van het programma.

Informatie en boeken

Geen opmerkingen: