woensdag 6 mei 2009

Kastelen arrangement en Ridderspelen

van 5 - 13 juni 2009
Het kastelen arrangement is in deze periode gepland in verband met de festiviteiten rond de ruïne van Tolstejn. Hiervoor kunt u zich nog inschrijven.

Mooi is dat aanvullend hierop dat in de maand mei, net over de grens ridderspelen worden gehouden. Er wordt op deze data gespeeld.
In het bostheater aan de voet van de berg van het Duitse stadje Oybin worden deze spelen sinds 1992 uitgevoerd. Sagen uit de regio Oberlausitz, honderden jaren overgeleverd en bewaard, worden door het Stuntteam- AWEGO en een verzameling toneelspelers, met extra attributen en vierbenige acteurs in spannende vormen aan het publiek aangeboden.
Ga met ons mee op reis door de diepe Middeleeuwen en beleef een mengeling van actie en humor. Een verhaal over macht, liefde, intriges en strijd.

Afgelopen week zaten we nog midden in de heksenfeesten. 'Pálení čarodějnic'
Deze nacht heet eigenlijk Walpurgisnacht en het gebruik is naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland ontstaan en word al sinds de Kelten gevierd als overwinning van het licht op de duisternis. In Zuid Bohemen is het een herdenking aan de vroegere heksensabbats op de vooravond van het naamfeest van de heilige Walpurgis (1 mei). Er bestaat een legende die vertelt dat de heksen van de aardbol werden verbannen. Volgens het volksgeloof mochten ze gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de "Brocken", de hoogste rots in het Harzgebergte, gelegen op de voormalige grens tussen de twee Duitslanden. Hier staat het voor-christelijke Heksenaltaar, dezelfde plaats waar Goethe's Faust zijn ziel aan Leviathan, de Duivel verkocht.

Om zich tegen de heksen, die tijdens Walpurgisnacht aan mensen, vee en akkers onheil teweeg brachten, te beschermen, plantte men meibomen, zette men een bezem buiten en probeerde men met zweepgeklap, kruisen en klokkengelui en met verscheidene vuurhaarden de heksen te verdrijven. De heksen (poppen) die verbrand worden zijn een waarschuwing voor eventuele “terug willen kerende” heksen. De branden zouden tevens zover hun schijn reikt en waarnaar de rook trekt, voorspoed en gezondheid brengen voor mens en vee. Dit gebruik word op sommige plaatsen nog steeds gevierd, telkens in de nacht van 30 april op 1 mei.


Geen opmerkingen: