dinsdag 16 september 2008

Wandelweek in de herfstvakantie

In de herfstvakantie van 19 tot en met 25 oktober (van de regio Noord in Nederland) komen er actieve wandelaars uit Zaanstad. Anita Pietersma organiseert dit. Samen met een aantal van haar vrienden komt ze hier de vakantie actief doorbrengen. We hebben nog plaats, dus als u zin hebt, bent ook u deze week van harte welkom. Overigens ook als u slechts een kleine of geen wandelingen wenst te maken.
De wandelmogelijkheden zijn hier groot. Vanaf de overkant van ons huis loopt u na enige kilometers een groot natuurgebied van Duitsland binnen. Kenmerkend zijn de rotspartijen die ook veel in Tsjechië te vinden zijn. De route loopt via de Luz, een berg waar bij voldoende sneeuw in de winter ook de skilift open is. Op de Luz is houtsnijwerk te bewonderen van vele kunstenaars uit Tsjechië en Slowakije. Verkoop vindt plaats in de winkel die op de Luz gevestigd is. Jaarlijks is er in het laatste weekend van augustus een houthakkersweekend, waar de kunstenaars zich presenteren.

Als u ons terrein verlaat via de achterzijde loopt u in een uurtje naar de ruïne van Tolstejn. Er is een ´gemakkelijke route´ en een klimroute. Daar kan u, onder het genot van een kop koffie en Merlenka, honinggebak uit deze streek, bijkomen van uw tocht. Vanaf de top van de ruïne heeft u een prachtig uitzicht over de streek, tot over de Duitse grens. De paden naar de ruïne gaan deels door het bos en deels door de velden, waardoor u afwisselend van een wijds uitzicht en de beslotenheid van het bos kan genieten.
Ook het dorp Jiretin pod Jedlovou is via de route achter ons huis te bereiken. Van hieruit kunt u naar de Kruisgang (13 panelen met afbeeldingen van de Kruisgang vanJezus naar Golgotha) en de kapel op de top van de heuvel. Een hele klim, die u telkens even onderbreekt door de panelen te bestuderen. Daardoor hebt u telkens even gelegenheid op adem te komen. Onder aan de Kruisgang is een restaurant met wijds uitzicht naar het Oosten. Als u door het dorp gaat met zijn plein met kerk en streekmuseum, komt u bij de zilvermijn. Hier worden rondleidingen gegeven.

Vanaf Tolstejn is ook de Jedlova (de Tannenberg, de Dennenberg) te bereiken. In de winter is hier een skilift in gebruik. In de zomer biedt de uitzichttoren met restaurant een mooi uitzicht.

Als u de routes vanaf het huis hebt gelopen, biedt de regio ook vele mogelijkheden. In de Bohemische Schweiz zijn vele routes uitgezet. Deze variëren van licht begaanbaar tot echte klimtochten. Veelal staat de lengte van de route aangegeven.
Van de diverse routes gaan we beschrijven wat de moeilijkheidsgraad is, zodat we onze gasten hierover kunnen informeren. Afgelopen zomer hebben vrienden van ons al enkele tochten zelf gelopen en vastgelegd en ook deze zijn hier beschikbaar.

Enthousiast geworden? Laat ons weten dat u komt en we reserveren een plaats voor u.
Voor 330,- euro krijgt u dit wandelarrangement met volpension.
Aan het eind van elke middag staat er dagelijks een snack klaar en is er pivo (bier) en wijn.
U ontvangt bij dit arrangement een wandelkaart van de streek, koffie met gebak in Tolstejn en de toegang tot de zilvermijn of een andere bezienswaardigheid in de regio.
Uiteraard kan u gebruik maken van onze bibliotheek, tafeltennistafel en cursusruimte.
Afhankelijk van de wensen van de gasten is er ´s avonds muziek en kan er gedanst worden op onze perfect gerenoveerde parketvloer .
In ons authentiek Tsjechische restaurant worden de maaltijden geserveerd.
Bij het ontbijt kan worden gekozen uit een standaard buffet, of een Englisch breakfast (op aanvraag, tegen geringe toeslag).
Er wordt rekening gehouden met diëten en ook de vegetarische keuken biedt dagelijks grote varieteit.

Wilt u liever zelf koken? Deze week verzorgt onze kok dat voor u. Als u zelf en arrangement wilt organiseren is het mogelijk om met uw eigen groep voor de warme maaltijden te zorgen. Laat het ons weten en samen met u stellen we een programma samen.

Geen opmerkingen: