dinsdag 14 september 2010

Langs de oude Handelswegen

Al sinds meer dan 1000 jaar zijn wegen en straten belangrijk voor de economische en culturele ontwikkeling van de streek Oberlausitz. Oude wegen, nieuwe kansen heet het project die er voor wil zorgen dat de herinneringen weer levendig worden.

Tot in de 12 eeeuw waren er weinig wegen in het Oberlausitz. De romeinse Via Regia (de Hoge Straat) was reeds 2000 jaar geleden één van de belangrijkste Oost-West verbindingen door heel Europa. Het verbond met haar lengte van 4.500 km. 8 Europese landen. Ze liep van Spanje en Frankrijk over Frankfurt / Main, Eisenach, Leipzig, Görlitz en Breslau verder naar Rusland.

Tot die tijd lagen er in Bohemen alleen voetpaden en dijken. De belangrijkste destijds was ´Ceska Cesta` ´der Böhmische Steig´, ´de Tsjechische Weg` die vanaf Bautzen over de beboste heuvels van Schluckenau verder naar Praag leidde. Ook was er de ´Neisse-Talrad-Strasse´ de verbinding vanaf de Oostzee, via Görlitz en Zittau naar Praag.

Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat het gebied in de Bronstijd al bewoond werd en er mensen onderweg zijn geweest. Later werd het een belangrijke noordelijke zijderoute.

Deze Via Regia sluit ook aan op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje

Deze oude wegen, aansluitend op de Via Regia, leiden langs ons pand.
Vanaf hier is de weg naar het noorden nog te volgen via de ruïne van de burcht van Tolstejn, door Jiretin pod Jelovou (het voormalige St. Georgenthal) naar Rumburk, Sluknov, Sohland, Schirgiswalde, Kirschau richting Bautzen.

U kunt hier de geschiedenis beleven. Er is veel informatie beschikbaar en de routes zijn te wandelen of te rijden met de fiets, auto of motor.

Nadere informatie en logies
inschrijven voor een vakantie van een weekend of enkele weken.
Er is in deze omgeving veel te zien!

Geen opmerkingen: