Om 9.00 uur stapten we voor de deur in de bus, die ons in ruim 2 uur rechtstreeks naar het station Holosovice in Praag bracht. De busmaatschappij in de regio heeft nieuwe comfortabele bussen, dus de reis verliep voorspoedig.
In Praag kochten we een openbaar vervoer kaart voor de gehele dag, makkelijk want dan kan je zowel in de tram, stadsbus als metro stappen. Tramlijn 12 en 22 brachten ons tot bij de Praagse Burcht. Dat scheelt een hele klim naar boven, naar beneden lopen gaat een stuk makkelijker. We kwamen aan de achterzijde binnen. In de burcht zijn nog steeds de regeringsgebouwen gevestigd, dus er staat de gebruikelijke bewaking. Ook naast de schitterende kerstboom binnen de poorten stond bewaking, bijzonder!
Een grote Kerststal gemaakt van stro sierde het binnenplein naast de St.Vituskathedraal. Dit is een vorm van volkskunst die je veel aantreft in Tsjechië. Onze lerares Tsjechisch vertelde vorig jaar dat deze ook worden gemaakt door mensen met een handicap, zodat hun belangenorganisatie de gelden van de verkoop kan besteden aan verbetering van voorzieningen. Een mooie invulling van de Kerstgedachte.
Via de trappen verlieten we het burchtcomplex en liepen richting de Karlsbrug. Deze brug, over de Vlatava (Moldau) versierd met vele beelden en rijk aan stalletjes van kunstenaars leidt naar de binnenstad. Vanaf de brug met Kruidtoren, kan je het Smetenamuseum zien. De Tsjechische componist Bedrich Smetana (1824-1884) vereeuwigde de rivier de Vltava (Moldau) in zijn cyclus symfonische gedichten Ma Vlast (Mijn vaderland). Een onderdeel van dit muziekstuk is nu het Tsjechische volkslied.
In de binnenstad zijn vele winkeltjes met Tsjechische kunst: o.a. kristal en ander glaswerk, houtsnijwerk en marionetten. Poppentheaterspel is echt geliefd hier.Wellicht kunnen we hiervoor ook workshops gaan organiseren. Een combinatie van poppen maken, een spel bedenken en uitvoeren. Weer een idee.....
Via smalle straatjes kwamen we bij het Stadhuis, waaraan bevestigd de beroemde astronomische klok uit het begin van de 15e eeuw, gemaakt door Hanus. Deze is rijk versierd met de processie van de apostelen, een afbeelding van de Dood en de zandloper. Elk heel uur maken de apostelen een omgang. Petrus leidt de processie. Na de omgang kraait de haan en slaat de klok de tijd.
De klok geeft de tijd weer volgens 3 jaartellingen: de Arabische telling, de Romeinse telling (zoals wij dat gewend zijn) en de Mesopotamische telling, een telling die de periode van het daglicht aangeeft. De klokkenmaker maakte deze klok in opdracht van het stadsbestuur. Om te voorkomen dat hij nogmaals zo'n mooi kunstwerk zou maken, werd hij na afloop (als dank...) blind gemaakt.
Op diverse plaatsen in de stad zijn in deze tijd van het jaar Kerstmarkten. De stad is versierd met grote hoeveelheden lichtjes. Wij bezochten het plein in de oude stad en Vaclavke Namesti, de brede autovrije straat voor het Nationaal museum. In de kraampjes worden houtsnijwerk, kerstkaarten, kaarsen, sieraden, tekeningen en vele lekkernijen verkocht. Van de recessie was in deze drukte met kooplustige mensen weinig te merken.
Rond 16.00 uur was het donker, hetgeen de stad extra gezellig maakte. Met de tram maakten we de tocht terug naar het busstation, zodat we nog even konden genieten van alle lichtjes in de stad en langs de rivier.
Een mooie tijd van het jaar om deze stad te bezoeken. Er zijn vele concerten, er klinkt overal muziek en het is een gezellige drukte. Deze op en top hoofdstad, met architectuur en kunst uit vele eeuwen, op straat en in vele musea, is absoluut een bezoek waard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten